En fryser er et godt redskab til at kunne forlænge madvarernes holdbarhed, og samtidig slipper man også for madspild. Men også i fryseren har madvarerne forskellige holdbarheder – i denne artikel giver vi et overblik over mad og nedfrysning samt giver råd til, hvordan man opnår den mest korrekte nedfrysning.
Kulde fryser bakterierne
Både den danske forbrugerside Forbrugsguiden.dk og husholdningsinstituttet Goodhousekeeping.com forklarer, at der er flere ting, man bør tænke over, når man fryser sin mad ned. Man bør nemlig ikke bare smide den ind i fryseren, hvis man vil være sikker på at holde madens kvalitet høj og sikker at spise.
Først og fremmest skal fryseren holdes helt kold – minus 18 grader er den mest optimale temperatur, da det er ved denne temperatur, at udviklingen af bakterier standses, og derved forlænges holdbarheden.
Man behøver ikke en lavere temperatur end minus 18 grader, men en højere vil kunne udgøre en fare for at blive syg.
Fryseren skal hverken være tom eller overfyldt
En overfyldt fryser betyder, at luften ikke vil kunne cirkulere, og en tom fryser vil både have sværere ved at holde på kulden samt bruge unødvendig energi på at nedkøle pladsen, der er tom.
Køl maden ned inden nedfrysning
Kom aldrig varm mad direkte ned i fryseren, da det vil få den generelle temperatur til at stige. Aftensmaden vil dog ofte også blive afkølet noget under spisningen. Lad den dog ikke stå ude for længe, da bakterierne hurtigt udvikler sig i lunken mad.
Ompak kød
Frys ikke indkøbt kød ned i den bakke, det ligger i. Tag i stedet kødet ud og læg det over i en frysepose. Nogle emballager fra supermarkedet kan nemlig ikke tåle nedfrysningen. Sørg for at få så meget luft som muligt ud af fryseposen inden nedfrysning, da ilt forringer madens kvalitet.
Datomærkning
Husk at skrive dato og information på fryseposen inden nedfrysning, så man altid ved, hvor længe maden har ligget i fryseren.
Brug fryserens hurtig-frys knap
Hvis man fryser store portioner fersk mad ned, så bør man anvende hurtig-frys funktionen, hvis ens fryser har en sådan.
Genfrys ikke mad
Når frossen mad bliver tøet op, så må det ikke fryses ned igen. Det kan udgøre en sundhedsrisiko. Hvis uheldet er ude og strømmen går, så hold døren lukket så maden ikke tør op.
Tø op i køleskabet
Når de frosne fødevarer tages ud af fryseren, bør de tøs op i køleskabet – og ikke på køkkenbordet. På køkkenbordet vil bakterierne nemlig meget hurtigt udvikle sig og udgøre en sundhedsrisiko.
Så længe holder maden sig i fryseren
Nedfrysning stopper bakterievæksten og forlænger fødevarens levetid, men ingen fødevare kan holde for evigt på frys. Faktisk er der stor forskel på de forskellige fødevarers holdbarheder, og her giver vi et overblik:
Fisk:
- Hvid fisk: 6-8 måneder
- Fed fisk: 3-4 måneder
- Fiskefars: 1-2 måneder
Kød:
- Kalve-/oksekød: 4-6 måneder
- Hakket kød: 4 måneder
- Røget kød: 3-4 måneder
- Lammekød: 4-6 måneder
- Svinekød: 4-6 måneder
- Pølser: 2-3 måneder
- Fjerkræ: 4-6 måneder
Frugt/grøntsager
- Blancherede grøntsager: 10-12 måneder
- Ikke-blancherede grøntsager: 3-4 måneder
- Tomater: 6-8 måneder
- Grøntsags-puré: 6-8 måneder
- Frugt: 6-8 måneder
Mælkeprodukter
- Smør, saltet: 3-4 måneder
- Smør, usaltet: 6-8 måneder
- Is: 3-4 måneder
- Ost: 3-4 måneder
Bagværk
- Bagværk, magert: 4-5 måneder
- Bagværk, fedt: 2-3 måneder
- Brøddej, ubagt: 2-3 måneder
Andet:
- Supper og saucer: 3 måneder
- Tilberedte måltider: 4-6 måneder
De ovenstående holdbarheder er vejledende, og man skal huske på, at selv om bakterier ikke udvikler sig, når fødevaren er nedfrossen, så vil kvaliteten, konsistensen, smagen og duften med tiden blive forringet. Derfor er det en god ide ikke at lade fødevarerne ligge alt for længe i fryseren.
Man skal også altid huske at bruge sin sunde fornuft, for selv hvis fødevaren burde kunne spises, men enten har en dårlig smag, lugt eller konsistens, så bør man ikke indtage den.
Hvilken fryser bør jeg vælge?
Alle hjem har brug for en fryser, men der findes flere forskellige typer på markedet. Forbrugsguiden.dk forklarer, at man enten kan vælge en kummefryser, skabsfryser eller et kombineret køle/fryseskab.
Valget afhænger af plads og behov, for kummefryseren fylder rigtig meget men har til gengæld også en stor kapacitet. Det kombinerede køle/fryseskab er smart, hvis man ikke har ret meget plads, for så findes køleskab og fryser i ét produkt. Til gengæld får man også kun en meget lille frysekapacitet. I midten findes skabsfryseren, som vil passe til de flestes behov, idet den kan rumme meget og er let at placere.
Hvis du er i tvivl om hvilken skabsfryser, du bør vælge, kan du med fordel læse Forbrugsguiden.dk’s artikel om skabsfrysere, hvor de bedste modeller – ud fra eksperternes vurderinger – gennemgås.