En virksomhedsoverdragelse er ofte en lang og hård proces, som bringer store overvejelser med sig. Det er derfor ofte nødvendigt at have tungen lige i munden, hvis overdragelsen skal ske så gnidningsfrit som muligt. For at dette kan lade sig gøre, skal du kende til de gældende love og regler på området. Er du ikke helt opdateret på disse, så læs med i denne artikel.
Er der tale om en reel virksomhedsoverdragelse?
Inden du går i gang med at finde sælger, kontakte advokater og lignende, er det vigtigt, at du undersøger, om virksomhedsoverdragelsen reelt set er en overdragelse. Lovene på området gælder nemlig ved køb og salg, forpagtning og udlicitering af virksomheder, så hvis overdragelsen har denne karakter, er det ofte nødvendigt med hjælp fra advokat. Advokaten kan nemlig sørge for, at både sælger og køber får den bedst mulige aftale, mens alle love og regler bliver overholdt. Få hjælp til virksomhedsoverdragelse her.
Krav til køber og sælger
I forhold til loven om virksomhedsoverdragelser har både sælger og køber en række pligter. For sælgeren gælder det, at vedkommende har pligt til at oplyse om virksomheden, hvis disse oplysninger kan påvirke vurderingen af virksomheden. For køberen gælder det, at der er undersøgelsespligt. Køberen er altså påkrævet at undersøge virksomheden grundigt, inden en aftale laves. Det betyder med andre ord, at en overdragelse kræver god kommunikation og ærlighed.
Regler omkring medarbejdere
Når en virksomhed bliver opkøbt, følger alle medarbejderne med. Det er tilmed imod loven at opsige medarbejderne, hvis det udelukkende er på grund af overdragelsen. For medarbejdernes sikkerhed er det også bestemt, at de skal orienteres omkring virksomhedsoverdragelsen. Hvis du dermed har et byggefirma med 10 ansatte, og du vil sælge virksomheden, har du pligt til at give medarbejderne besked. Desuden er et salg ofte et godt tidspunkt for medarbejderne at forhandle på.