Vil du være ingeniør? Det er et bredt spørgsmål, for en ingeniør kan være nærmest hvad som helst. I dag kan du blive ingeniør inden for såvel miljøvidenskab, software, sundhedsteknologi, bioteknologi, robotteknologi som flere andre felter. Fælles for alle felterne er dog, at du bliver klædt på til at lave talrige tekniske opgaver både på industriel skala og på case-to-case basis.
Start rejsen inden for ingeniøruddannelser med en bachelorgrad
Ingeniøruddannelser har flere former. Hvis du går til en ingeniøruddannelse uden en relevant videregående uddannelse, så vil dit allerførste skridt være at starte enten på en ingeniørfaglig bacheloruddannelse eller en diplomingeniøruddannelse. Førstnævnte giver dig mulighed for at dykke helt ned i teorien, samtidig med at du skal lære rent praktisk at bruge teori konkret.
Bachelorgraden tager 3 år, diplomingeniøren 3,5 år
Hvor den ingeniørfaglige bacheloruddannelse tager 3 år og er bygget op på samme måde som de fleste andre bacheloruddannelser på et universitet, forholder det sig anderledes med det, der bliver kaldt diplomingeniøruddannelser. Her er du faktisk 3,5 år på universitetet, hvilket altså giver disse ingeniøruddannelser den samme længe som en typisk professionsbachelor.
Diplomingeniøren er mere praktisk orienteret
Forskellene på de to uddannelser stopper dog ikke her. For på en diplomingeniøruddannelse er det nogle andre fagområder, du kan vælge fra. Fx kan du blive diplomingeniør inden for maskinteknik eller bæredygtig energiteknik. Uddannelserne er mere praktisk orienterede end de almindelige universitetsbachelorer, og med dem kan du arbejde uden at blive civilingeniør.
Civilingeniør er det næste skridt for bachelorer
Civilingeniøruddannelser er overbygninger til ingeniøruddannelser, dvs. at de svarer lidt til en typisk kandidatgrad. Hvis du valgte en ingeniørfaglig bacheloruddannelse, er det næste skridt at tage en civilingeniøruddannelse, så du får de sidste værktøjer til at bruge dine kompetencer inden for dit ingeniørfag ude i virkeligheden. Og på overbygningerne specialiserer du dig også.