Noget af det, som særligt unge mennesker er dårlige til, er at holde styr på deres indeklima. Gang på gang ser man ungdomsboliger og små lejligheder, hvor indeklimaet er dårligt – ja, ligefrem skadeligt – for dem, der bor der. Dette gælder også i større huse, der måske til tider ikke er opvarmet ordentligt, ligesom boliger med gamle vinduer kan lide nød på indeklima-fronten. Heldigvis er der dog en række gode råd, som man kan holde sig til, hvis man gerne vil forbedre indeklimaet i boligen – det er godt for både huset og for din krop!
Et godt indeklima kræver udluftning – men ikke hele tiden!
Du behøver sikkert ikke at blive mindet om, at udluftning er en central del af et godt indeklima, men smøren kommer alligevel her: Man bør lufte ud mindst 2 gange om dagen i 5-10 min ved gennemtræk. Grunden til, at man netop siger 5-10 min er, at det er det perfekte tidsrum for god luftudskiftning i kombination med, at man ikke nedkøler vægge og møbler for meget.
Med andre ord er udluftning et par gange om dagen en god ting – men konstant udluftning er en dårlig ting. Dette gælder særligt om vinteren, hvor luftfugtigheden i udeluften er højere, end den er om sommeren. Derfor er det hverken godt for indeklimaet eller varmeregningen, hvis huset ikke er tætnet godt nok – og her er særligt gamle vinduer og fodpaneler typiske syndere. Heldigvis kan man komme langt, hvis man vælger at udskifte gummilister på vinduerne, eller hvis man sætter en fejeliste på fodpanelerne. Disse små indgreb kan være med til at skabe et tættere hus og et bedre indeklima på den lange bane.
Effektiv fugtudledning er vigtigt
Skimmelsvamp og andre, spændende svampetyper trives, hvis fugtigheden i huset over længere perioder er på 75 % eller mere. Dette kan være svært at vurdere, hvis man ikke har en måler stående, men hvis man har midler til effektiv udledning af fugt, så er dette ikke noget, man skal bekymre sig om. Her drejer det sig om at få fat i en effektiv emhætte til køkkenet og en ordentlig blæser til badeværelset. Gamle modeller er slet ikke effektive nok, og dette kan skabe problemer med fugt – særligt hvis man ikke er god nok til at lufte ud.
Sørg for at holde en stabil temperatur
Sidste tiltag, der virkelig hjælper på indeklimaet, er at holde en rimelig konstant temperatur i huset gennem hele året. Om vinteren kan dette gøres ved at have varme på, således at alle rum er opvarmet til mellem 18 og 21 grader; om sommeren skal der luftes tilsvarende ud. Dette sikrer både mod ubehageligheder i form af fugt og råd, men det sikrer også en behagelig temperatur på alle tider af året – noget, som din krop garanteret vil takke dig for.