Når børn leger, glemmer de ofte at tænke over, at de kan komme til skade. Nysgerrighed kan få børn til at prøve mange ting af, og sommetider sker det, at et barn falder og slår sig lidt, eller får en skramme på knæet. Det er helt okay – det er en naturlig del af et barns udvikling, at han eller hun falder og lærer at rejse sig op igen og lege videre. Dog har der gennem årene været historier om værre ulykker på legepladser, fordi et barn eksempelvis har siddet fast eller er faldet med hovedet først ned på et hårdt underlag. Der er forskel på legepladser, og hvis du sidder i bestyrelsen i en boligforening, eller skal være med til at opføre en legeplads i dit villakvarter, kan du med fordel læse med her og få råd til at vælge en god og kyndig legepladsleverandør.
Hvor langt ned er der?
De fleste ulykker med børn sker ved at børnene falder ned fra et eller andet. Ved de små børn vejer hovedet mere end kroppe, og de vil derfor ofte falde med hovedet først – og det kan gøre ondt! Det er derfor vigtigt, at der ikke er alt for langt ned, så risikoen for alvorlige skader ved fald minimeres.
Hvad består underlaget af?
Underlaget på legepladsen har også betydning for, om der kan ske alvorlige ulykker eller ej. Fliser og jord er hårde materialer, som man lettere slår sig på end eksempelvis barkflis og sand. Nogle legepladser har et beskyttende underlag af eksempelvis gummifliser, som er mere bløde og stødabsorberende, og derved hjælper til med at afværge ulykker.
Undgå løse skruer og brædder
Så vidt muligt bør overfladerne på legepladsen være glatte, så snore og kraver på børnenes tøj ikke kan sidde fast i eksempelvis skruer og løse brædder.